Prokypřovací směsi pomáhají udržet vodu v krajině

 07.09.2023
Prokypřovací směsi pomáhají udržet vodu v krajině

Ochránit vinohrady před suchem může pomoci speciální zelená směs rostlin. Tento postup, který používá společnost BOHEMIA SEKT na 66 hektarech vinic v okolí Pavlova a Bzence vznikl ve spolupráci s odborníky z Mendelovy univerzity. 

Prokypřovací směs vysévaná mezi řádky vinohradů má přínosy jak pro půdu, tak pro rostliny. "Když ji vysejeme do meziřadí vinice, rostliny svými kořeny půdu přirozeně prokypřují, což odstraňuje škodlivé utužení půdy," řekl Pavel Pavloušek z Ústavu vinohradnictví a vinařství na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity.

Směs je složena z rostlin, které mají hluboký kořenový systém. Zejména jde o jetel, ředkev a pohanku. Větší množství rostlin v půdě vinici ochlazuje, prokypření pomáhá lepšímu vsakování vody a brání také erozi. Na jaře nebo na podzim se pak rostliny zapraví do půdy a slouží jako zelené hnojivo.

Projekt ozelenění meziřadí plánuje společnost využívat dlouhodobě. Půda totiž potřebuje dostatečný čas ke své regeneraci. "Budeme pozorně sledovat stav rostlin a půdy a průběžně vyhodnocovat výnos a kvalitu vždy v porovnání s vinici v konvenčním způsobu hospodaření," uvedl ředitel vinohradnictví skupiny Bohemia Sekt Libor Výleta.

Více aktualit

 31.05.2024

Réva vinná vykvetla letos dřív, sklizeň by mohla začít už v srpnu

Réva vinná letos vykvetla o několik týdnů dříve než obvykle. Vinaři očekávají, že sklizeň by mohla začít už v srpnu, podobně jako v extrémně teplém roce 2018.

 17.04.2024

Unikátní test, který má ochránit révu před přicházejícím mrazem

V letošním roce zasáhly Českou republiku nebývalé jarní mrazy. Vinařství Habánské sklepy ze skupiny BOHEMIA SEKT proto začalo testovat technologii UV boostingu také jako ochranu révy vinné před mrazem.

 01.02.2024

DoVinic.cz a UV Boosting inspiruje další vinaře

Na konci ledna jsme uspořádali kulatý stůl pro naše moravské a slovenské vinařské kolegy.  Setkání bylo zaměřeno na oblast udržitelných technologií a postupů ve vinařství. Velkou pozornost věnovali vinaři technologii UV Boosting, která bez použití chemických látek posiluje imunitu rostlin révy vinné.